OBSERVATORI INTEL·LIGENT

En marxa un nou projecte per estudiar com influeix el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi

Info Innovi,

Hi participen Vinyes Domènech, Perelada, Huguet de Can  Feixes, La Fou Celler SL i Celler Lagravera, amb l’INCAVI com a partner  tecnològic i coordinat administrativament per INNOVI i cofinançat pel DARP i el Fons Feader

La singularitat d’un vi està influïda per diversos factors, entre ells la varietat de raïm, el terreny, el microclima i l’entorn de la vinya. La varietat pot estar cultivada per altres productors però el conjunt: microclima, terreny i l’entorn formen unes condicions quasi úniques per cada parcel·la.

Tot i això, la influència de l’entorn sobre les característiques del vi encara és poc coneguda. En molts vins es reconeix alguna nota que s’associa a notes florals, de bosc o plantes aromàtiques però fins ara poques relacions s’han establert que relacionin les aromes de l’entorn amb les aromes del vi però com a mínim en dos casos s’ha pogut demostrar amb estudis: el cas de vinyes prop dels eucaliptus que augmenta l’eucaliptol als vins i en el cas dels fums d’incendis, que poden augmentar el fenols com guaiacol i cresol en el raïm i el vi.

Per aquests motius, es considera interessant estudiar els components dels elements del paisatge al voltant de les vinyes, els seus components aromàtics i estudiar si es troben en els vins elaborats en aquest entorn. Els objectius que persegueix el projecte són identificar els principals elements del paisatge botànic a l’entorn de determinades vinyes i la seva relació amb les aromes del vi; obtenir perfils aromàtics de diverses plantes cultivades o espontànies que viuen prop de les vinyes; identificar per anàlisi sensorial i instrumental aromes dels vins de les parcel·les estudiades i millorar la concentració d’aromes amb tècniques d’elaboració i amb el foment de la plantació d’algunes espècies de plantes.

En aquest projecte hi participen els cellers Vinyes Domènech, Cavas del Castillo de Perelada, Huguet de Can Feixes, La Fou Celler SL i Celler Lagravera SLU;  com a partner tecnològic en forma part del Grup Operatiu l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i serà coordinat administrativament per INNOVI.

Aquest  és un projecte cofinançat entre el Departament d'Agricultura i el Fons Feader  en el marc de l'operació 16.01.01 del Programa de desenvolupament rural de  Catalunya 2014-2020.

Aquest projecte, que s’ha iniciat aquest mes de desembre, finalitzarà al setembre de 2022, amb la voluntat de que representi un primer pas per conèixer amb major profunditat la interacció entre el medi ambient natural i la producció de raïm de qualitat.

Per a més informació visiteu el web del Projecte Biodiversitat.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies